Räkna ut moms – Kalkylator fram och baklänges

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Omvandlare för Moms

Momssats:
Pris med Moms:

Summa Moms:
Pris utan Moms

Vad är moms?

Moms kallas också för mervärdesskatt och det är något som både privatpersoner och företagare betalar när varor och tjänster köps eller säljs. Det vanliga är att man i handel för privatpersoner inkluderar momsen i priset. I handel mellan företagare inkluderas ofta inte momsen då företagare har skyldighet att betala moms på allt de säljer men också  rättigheten att kunna kvitta moms på försäljning mot moms på utgifter.

Det finns 3 stycken olika momssatser i Sverige: 6%, 12% eller 25%. Det vanligaste är 25% som också kallas för normalskattesatsen. För livsmedel (exklusive t.ex. tobak, alkoholhaltiga drycker) gäller momssatsen 12% och för bokutgivning (inte e-böcker) gäller momsen 6%. För en komplett lista gällande olika momssatser rekommenderas skatteverkets sammanställning här.

Viktigt att känna till är att momssatsen beräknas på priset utan moms, något som spelar roll när du räknar ut pris innan eller efter moms.

Hur räknar man ut momsen?

Som nybliven företagare är det ofta lätt att tänka fel kring uträkning av moms även om det bara är vanlig multiplikation som gäller. Orsaken till det är det som nämns här ovan, nämligen att momsen beräknas på priset utan moms.

Från pris utan moms till pris med moms – framlänges?

Om du har priset utan moms (25%) och vill beräkna priset med moms kan du använda följande beräkning:

 • ( pris utan moms) * 1,25 = pris med moms.
 • Exempel: Du har en vara som utan moms kostar 80 kronor. När du skall beräkna pris med moms beräknar du 1,25*80 = 100 kronor.

Från pris med moms till pris utan moms – baklänges?

Om du istället har priset med moms (25%) och vill beräkna priset utan moms används följande beräkning:

 • ( pris med moms) * 0,8 = pris utan moms.
 • Exempel: Du har en vara som kostar 360 kr inklusive moms. Priset utan moms blir 360*0,8 = 288 kronor.
 • Alternativ beräkning är att beräkna 360 / 1,25 = 288 kronor.

6 Kommentarer

 1. johan skriver:

  hej

  hur funkar det om jag har mera utg moms,kan jag dra av underskotter i min privata deklaration då

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Johan, du kan inte göra avdrag för privata kostnader i ditt företag. Utgifterna behöver tydligt vara kopplade till ditt företag för att du skall kunna dra av moms/utgifter.

 2. Katarina skriver:

  Hej

  Hur gör jag denna uträkning på 12 % ?

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Katarina, du kan välja momssats i rullgardinsalternativen uppe till höger i kalkylatorn. Där kan du välja 6%, 12% eller 25% i moms så sköter kalkylatorn resten ;-)

 3. Maria skriver:

  Hej,
  När jag använder omvandlaren här ovanför och skall räkna ut 6% moms på 120 så räknar den ut 6,79% i moms??? Varför?? Det stämmer ju inte då??
  Tacksam för svar!

  • Bokföringsprogram24 skriver:

   Hej Maria,
   Anar att det är mittenfältet som du avser med 6,79 och det är summan i kronor i moms som skapas om priset med moms är 120 kr.

Kommentera eller Fråga