Så fungerar debet och kredit

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2019-08-29

Debet och kredit eller dubbel bokföring som det också kallas kan verka svårt vid första anblicken men vi ska försöka reda ut begreppet. Debet står för plussidan och kredit för minussidan, dessa två måste alltid resultera i summan noll. Dubbel bokföring innebär att du bokför på minst två olika konton. Metoden är till viss grad självkontrollerande.

Debet och kredit

Debet står för plussiffrorna och det handlar om inköp till företaget. Till exempel material till kontoret, hyra för lokalen. Kredit, som är minussumman visar var ifrån pengarna tas. Pengarna kan komma från kassakonto, bankkonto. När du gör en försäljning i företaget, låt oss säga att du säljer porslinskoppar. Då bokförs försäljningen på minussidan som kredit och på kontot som försäljningens pengar kommit in på bokförs på plussidan debet.

Genom att använda sig av dubbel bokföring (debet och kredit) så kan du hålla ordning på ditt företag. Har du bokfört rätt så ska debet och kredit resultera i siffran noll.

Grunder i bokföring

En baskontoplan är är organiserad enligt ett mönster, och det är bra att kunna grunderna i bokföringen och känna till  ordningen i kontoplanen. Generellt så ser du enligt följande i upplägg i kontoplanen, tillgångskontona börjar med en etta, skuldkonton börjar med en tvåa, intäktskonton med en trea och utgiftskonton kan börja med fyra, femma, sexa, sjua eller en åtta.

Även om du väljer att ta hjälp med din bokföring så är det viktigt att känna till grunderna i bokföringen. Dubbel bokföring är ett antal regler som även är en del av internationell standard för näringsverksamhet. De äldsta spåren av dubbel bokföring går att finna från 1200-talet.

Läs mer om företagande och bokföring

Kommentera eller Fråga

Bokföringsprogram
På den här sidan kan du lära dig mer om bokföring och hur du driver den administrativa biten av ett företag. Vi kommer också att lägga upp en hel del information och tips om olika bokföringsprogram och hur du sköter den dagliga verksamheten med hjälp av dessa. För närvarande bygger vi upp innehållet på sajten för att erbjuda så heltäckande information som möjligt.

Bokföringsprogram24.se

Den här webbplatsen samlar information och fakta om olika bokföringsprogram samt skriver artiklar om företagande och praktisk bokföring.

trefyra5 Produktion AB
Org.nummer 556914-5013
Tredje Långgatan 13a
413 03 Göteborg
info@trefyra5.se