iZettle och Swish – jämförelse av betaltjänsterna

Kategori: Företagande
Uppdaterad: 2018-03-27

Tack vare tjänster som iZettle och Swish så är det enklare än någonsin för dig som företagare att faktiskt få betalt för dina tjänster och varor. Men vad skiljer dessa tjänster åt? Är någon av dem dyrare? Och passar de för olika verksamheter? Vi ska här göra en jämförelse mellan de två stora betaltjänsterna för att se vad som skiljer dessa åt.

iZettle – Kortbetalning var du än befinner dig.

iZettle är en tjänst som passar alla storlekar på företag, där kunden enkelt kan betala med kort var ni än befinner er. Smidigt då de flesta idag har ett bankkort/betalkort men ofta saknar kontanter i plånboken. Möjligheten ökar alltså för dig som företagare att alltid kunna sälja din produkt tack vare iZettle.

Du betalar endast per transaktion. Transaktionsavgift varje månad med start på 2,75%. När ditt företag fått 20 000 kr i kortbetalningar börjar avgiften att sänkas. Lägsta avgift är 1%  men då måste du ha tagit emot mer än 500 000 kr i kortbetalning den månaden.

Sänkning av eventuell avgift läggs på i början av varje månad, du får då utbetalning av en eventuell återbäring inom några dagar.  Två olika kortläsare erbjuds som kopplas till Smartphone eller en Tablet. Kortläsare Pro 749 kr + moms, Kortläsare Lite, gratis för företagare.

Kvittofunktionen är ett val du erbjuder kunden, antingen får kunden kvittot mailat till sig eller ett hederligt papperskvitto direkt i handen. Tjänsten har ingen bindningstid. Du väljer själv när du vill använda din iZettle då du betalar per transaktion.

Swish – Betalning via Smartphone

Swish passar utmärkt för den mindre företagaren, föreningen eller organisationen, du slipper krångel. Det som möjliggör betalning är att kunden också är ansluten till Swish. Vilket alla i dagsläget kanske inte är, tjänsten förutsätter även en smartphone hos kunden. Hur fungerar då tjänsten? Företaget får ett unikt Swishnummer som börjar med siffrorna 123 kopplat till ett bankkonto. Kunden slår in numret i sin Swishapp och pengarna överförs omgående.

Hur skaffar du den här betaltjänsten till ditt företag? Du måste rådgöra med din bank om Swishanslutningen. Swish fungerar med följande banker: Danske Bank, Handelsbanken, ICA Banken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia, Sparbanken Syd, samt Swedbank och Sparbankerna. Så undersök med banken som ditt företag är kopplat till. Kostnad per transaktion är 2 kr, hos till exempel Swedbank så kan du få en något lägre avgift om du använder något av deras kunderbjudande.

När kommer då pengarna in på kontot med Swish? Inga fördröjningar, pengarna kommer direkt till bankkontot. Hur fungerar då kvittot när din kund handlar med Swish? Kunden får endast en bekräftelse i sin telefon på att pengarna gått iväg, det är du som företagare som måste förse kunden med kvitto, den tjänsten ingår i Swish.

Problem med Swishtjänsten uppstod nu i juni 2016 då hela tjänsten släcktes ned för handel, läs gärna mer hos dem här angående driftstoppet.

 Snabb sammanfattning av jämförelsen

 • Betalning sker med kort hos iZettle och med mobilapp hos Swish.
 • Ingen bindningstid hos varken iZettle eller Swish.
 • Betalning sker för varje transaktion som görs hos både Swish och iZettle. Möjlighet att sänka kostnaden finns hos båda tjänsterna.
 • Kvittofunktion finns hos iZettle, kunden får välja mellan mail eller papperskvitto. Hos Swish får du som företagare lösa kvitto själv.
 • Pengar på konto. Med Swish får du pengarna direkt in på bankkontot, med iZettle gör utbetalning av dina pengar efter 1-3 dagar.

Avslutningsvis så får ditt företags behov styra vilken av de mobila betaltjänster du vill använda – kanske använder du båda för att täcka in alla möjligheter att få betalt. Fördelen med iZettle är att i princip alla har ett betalkort medan Swish fortfarande är påväg att “slå igenom” hos gemene man. Det är svårare att utgå ifrån att alla kunder har Swish i dagsläget. Fördelen med Swish å andra sidan är att pengarna omgående hamnar på ditt företags konto och du inte behöver vänta in en utbetalning från betaltjänsten.

 

Kommentera eller Fråga

En kommentar

 1. Tanja Verhagen skriver:

  Hej
  Om man använder sig av en izettle skrivare har man möjlighet att skriva ut även kvitto till kontantbetalning. Kan man lägga in en swish betalningen som kontant för att få ut ett kvittot?
  Mvh Tanja

Bokföringsprogram
På den här sidan kan du lära dig mer om bokföring och hur du driver den administrativa biten av ett företag. Vi kommer också att lägga upp en hel del information och tips om olika bokföringsprogram och hur du sköter den dagliga verksamheten med hjälp av dessa. För närvarande bygger vi upp innehållet på sajten för att erbjuda så heltäckande information som möjligt.

Bokföringsprogram24.se

Den här webbplatsen samlar information och fakta om olika bokföringsprogram samt skriver artiklar om företagande och praktisk bokföring.

trefyra5 Produktion AB
Org.nummer 556914-5013
Tredje Långgatan 13a
413 03 Göteborg
info@trefyra5.se