Fakturor – Denna information skall finnas med

Kategori: Fakta om Bokföring
Uppdaterad: 2019-03-12

Att skicka en faktura är väl inte så svårt, eller? Det är väl bara att skriva adress, vem det är ifrån, vad som gjorts och vad det kostat?

Nja, riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Eftersom fakturor i egenskap av verifikationer är precis lika viktiga som kvitton när det kommer till bokföring, ställs också höga krav på att rätt information finns med på dessa när man skickar dem. Detta gäller oavsett om man har en privatperson eller ett företag som kund, och följande information måste alltid finnas med på en faktura som du skickar och bokför:

Information på fakturor

fakturainformationHär samlar vi några av de informationspunkter som absolut måste finnas med när du skapar en egen faktura.

Innan vi går över och listar de informationspunkter som är viktiga att ta med så kan det vara bra att nämna att du i ett bra bokföringsprogram får allt detta med i programmet. Visserligen är det inte särskilt svårt att skapa några egna fakturor själv, svårigheten ligger snarare i att ha en konsekvent hantering av dessa fakturor om du inte har ett automatiserat system för detta. Ett tips är även att läsa igenom vår artikel som motiverar val av ett bra bokföringsprogram.

Men nu över till en lista över viktiga informationsdelar.

  • Datum – Du ska alltid ange ett fakturadatum, det vill säga det datum som fakturan skapades. Dessutom ska du ange det datum som varan såldes eller tjänsten utfördes.
  • Löpnummer – Fakturanumret måste vara unikt och del av en sammanhängande serie. Om du har ett bra faktureringsprogram eller ett bokföringsprogram som skapar fakturor så görs detta vanligtvis automatiskt.
  • Ditt momsnummer – Anges generellt som SEdittorganisationsnummerutanbindestreck01.
  • Köparens momsnummer – måste bara anges ifall omvänd skattskyldighet gäller eller om du fakturerar ett utländskt företag med säte inom EUs momsområde.
  • Namn och adress – till både dig (ditt företag) och kunden.
  • Tjänst eller produkt – ange vad det är du har sålt och i vilken volym eller omfattning (till exempel styck, kilogram, timmar eller meter).
  • Beskattningsunderlag – priset exklusive och inklusive moms.
  • Momssats – vanligtvis 25 % men undantag finns för exempelvis mat och litterära verk.
  • Betalningsinformation – Vart skall köparen betala pengarna.

Mer praxis kring fakturan

Det är även praxis att ange följande information på en faktura:

Förfallodatum – Det sista datumet som betalningen ska vara dig tillhanda. Vad du anger är upp till dig men kunden har alltid trettio dagars lagstadgad rätt på sig att betala innan du får skicka inkassokrav eller gå till Kronofogden med skulden.

Dröjsmålsränta – Denna ränta kan läggas på skulden om kunden inte betalar i tid och beräknas per överskriden dag.

Påminnelseavgift – Ifall du tänker ta ut en avgift för att skicka en påminnelsefaktura ska detta anges på originalfakturan.

Kommentera eller Fråga

Bokföringsprogram
På den här sidan kan du lära dig mer om bokföring och hur du driver den administrativa biten av ett företag. Vi kommer också att lägga upp en hel del information och tips om olika bokföringsprogram och hur du sköter den dagliga verksamheten med hjälp av dessa. För närvarande bygger vi upp innehållet på sajten för att erbjuda så heltäckande information som möjligt.

Bokföringsprogram24.se

Den här webbplatsen samlar information och fakta om olika bokföringsprogram samt skriver artiklar om företagande och praktisk bokföring.

trefyra5 Produktion AB
Org.nummer 556914-5013
Tredje Långgatan 13a
413 03 Göteborg
info@trefyra5.se