Deklarera med ditt bokföringsprogram

Kategori: Företagande
Uppdaterad: 2019-08-29

Nu på våren börjar det bli dags att tänka på deklaration av företaget och det är som bekant lite mer jobb än ett enkelt sms som privatperson. Flera av bokföringsprogrammen erbjuder möjlighet att deklarera med informationen som finns sammanställd och uträknad i ditt bokföringsprogram.

Ofta får du lägga till deklaration i bokföringen

I en del program får du betala extra för den tjänsten och i andra ingår den i det pris du betalar. I ett bokföringsprogram med tjänsten bokslut eller deklaration så finner du ofta en checklista med punkter som avstämning inför deklarationen. Det kan även vara smidigt att följa den listan och vi tipsar om några punkter utifrån Vismas eEkonomi tjänst för enskilda firmor.

Gratis bokföringsprogram enskild firma

Det finns flera bokföringsprogram som har en gratis test period där du kan prova på programmet och se hur det motsvarar dina förväntningar och behov. Du kan även undersöka om programmet erbjuder tjänsten deklaration i sitt utbud då det är väldigt användbart för dig som egen företagare. Bokföringsprogrammet använder sig av informationen i din bokföring och skapar två sru-filer somdu sedan kan använda dig av i din digitala deklaration hos Skatteverket. Smidigt att bara kunna föra in informationen från din bokföring in i deklarationen.

Speedledger deklaration

Hos programmet Speedledger hittar du tjänsten “Speedledger Bokslut” där du kan göra både deklaration och bokslut. Speedledger hjälper dig gärna med kontakt till redovisningskonsult eller revisor om du behöver det. Hos Speedledger kan du även köpa årsbokslut och deklaration till ett fast pris. För enskild firma kostar det 3995 kr/bokslut och för aktiebolag kostar det 6995 kr/bokslut.

Checklista för deklaration av enskild firma

Här kommer en tydlig checklista som du med enskild firma hos Visma eEkonomi kan följa när du ska göra din deklaration.

1. Bokför alla året händelser.

2. Gå igenom årsavstämningen. I tex Visma eEkonomi hittar du en knapp i din bokföring som heter avstämning, där får du tips om vad du behöver gå igenom och ordna inför deklarationen.

3. Gör förberedelser av deklarationen. Använd deklarationstillägget.

4. Skapa och kontrollera deklarationen. Två sru.filer skapas för att du ska kunna deklarera digitalt på Skatteverkets hemsida.

5. Lås deklarationen.

6. Lämna in deklarationen.

Vad är en deklaration?

En deklaration är något som alla med någon form av inkomst måste göra för att redovisa sina tillgångar och beräkna hur mycket skatt de ska betala. Det kan vara en fysisk person eller en juridisk person som är skatteskyldig och på så sätt måste deklarera sina tillgångar.

Importera NE -bilagan från ett bokföringsprogram

Börja med att skapa sru-filerna i ditt bokföringsprogram som vi nämnt ovan i checklistan för deklaration i ett bokföringsprogram. Spara sedan ned dem på din dator och logga in på Skatteverket och tjänsten Inkomstdeklaration 1. I e-tjänsten finns ett antal flikar som du kommer att gå igenom under din deklaration. Dessa flikar är:

  • Start
  • Kontrollera
  • Bilagor
  • Ändra
  • Skatteuträkning
  • Bankkonto
  • Mina uppgifter
  • Skicka in
  • Kvittenser tidigare år

Viktigt är att du sparar när du gjort klart varje flik.

Sedan ska du välja bilagor och vad du förväntas ladda upp för bilagor, här kan du  även välja att lägga till egna bilagor.

Importera sedan din sru.fil genom att du klickar på Enskild Näringsverksamhet (NE) och importera.

Din skatteuträkning uppdateras nu genom att din sru.fil laddats upp och du får även ett meddelande om när filen är uppladdad.  Sedan gör du en skatteuträkning för att se om du ska få pengar tillbaka eller betala, tänk på att beräkningen är preliminär.

Anmäl bankkonto för utbetalning av pengar och tänk på att om du vill ha pengarna före midsommar så måste du göra din deklaration innan 2 maj.

Granska sedan din deklaration och skicka in den, du ska även lämna kontaktuppgifter innan du sänder in din deklaration.

Läs gärna mer om bokföring och om bokföringsprogram

Kommentera eller Fråga

Bokföringsprogram
På den här sidan kan du lära dig mer om bokföring och hur du driver den administrativa biten av ett företag. Vi kommer också att lägga upp en hel del information och tips om olika bokföringsprogram och hur du sköter den dagliga verksamheten med hjälp av dessa. För närvarande bygger vi upp innehållet på sajten för att erbjuda så heltäckande information som möjligt.

Bokföringsprogram24.se

Den här webbplatsen samlar information och fakta om olika bokföringsprogram samt skriver artiklar om företagande och praktisk bokföring.

trefyra5 Produktion AB
Org.nummer 556914-5013
Tredje Långgatan 13a
413 03 Göteborg
info@trefyra5.se