Enskild Firma eller Aktiebolag – En jämförelse

Kategori: Företagande
Uppdaterad: 2024-01-29

Sedan kraven på aktiekapital sänktes för aktiebolag har antalet nybildade AB ökat kraftigt jämfört med enskilda firmor. Men är det alltid rätt väg att gå att ombilda så fort man kan, eller kan det finnas fördelar med en EF? Här reder vi ut begreppen och jämför den enskilda firman mot aktiebolaget.

Det här är en enskild firma

I en enskild firma, eller EF som det förkortas, är det du själv som ansvarar för företagets finanser. Organisationsnumret är detsamma som ditt personnummer och du är personligt ansvarig för firmans åtaganden när det kommer till saker som fakturor, avtal och skatt. Det innebär att du kan tvingas betala förfallna skulder till firman även om den läggs ner, avvecklas eller går i konkurs.

En viktig aspekt av den enskilda firman är också att den är just enskild: du är och kommer alltid att stå ensam i den, till skillnad från i de andra bolagsformerna som alla medger att man tar in fler ägare i bolaget på olika sätt. Skattemässigt så betalar du egenavgifter på alla dina uttag ur bolaget. Du får inte någon lön eftersom du inte kan anställa dig själv, utan bokför istället de pengar som du tar ut som dina, som eget uttag (egna uttag bokför du på konto 2013 i ditt bokföringsprogram).

Det här är ett aktiebolag

Aktiebolaget är, till skillnad från den enskilda firman, en egen juridisk person. Det innebär att det är bolaget som är ansvarigt för att uppfylla sina åtaganden, inte du som äger det (så länge du har skött dig och är ansvarsbefriad vill säga – aktiebolag är inget frikort för att inte sköta bokföring eller finanser).

Aktiekapitalet som krävs för att få starta ett aktiebolag är för närvarande 25 000 kronor (tidigare 50 000) och företaget måste ha om tillstånd från både bolagsverket och skatteverket. Skattemässigt så är upplägget något annorlunda jämfört med i en EF, då du betalar 31,4 % arbetsgivaravgift i ditt AB istället för 28,9 % egenavgift som i en EF. Du får alltså lön istället för att du gör egna uttag ur bolaget.

Skulle ditt aktiebolag gå i konkurs så riskerar du i allmänhet bara maximalt de 25 000 du satt in som aktiekapital i bolaget. Du bör dock vara medveten om att ägare till fåmansbolag ibland måste gå i personlig borgen för företagets skulder eller åtaganden (till exempel en företagsbil). I sådana lägen försvinner den juridiska fördelen och tryggheten den medför.

Vilken bolagsform är bäst för dig?

När det kommer till att välja bolagsform är det många gånger viktigare att tänka i termer av risk och trygghet, snarare än vinst och beskattning. Om du planerar att arbeta som konsult så är den enskilda firman mer skattemässigt förmånlig så länge du gör en vinst som understiger ungefär 600 000. Men även om vinsten blir lägre kan du ha mycket att vinna på att bilda ett aktiebolag om du till exempel planerar att äga större tillgångar (fastigheter etc.) eller om du funderar på att anställa. Löner till anställda ses som en stor risk, och anställer du genom din enskilda firma kan du få ett personligt ersättningsansvar till dina medarbetare om firman går omkull.

Mer tips om Enskild Firma eller Aktiebolag

Kommentera eller Fråga

En kommentar

  1. Anna skriver:

    Hej,

    Jag äger två hyresfastigheter med totalt 10 lägenheter. Banken har sagt att det är bäst att äga fastigheterna i enskild firma. Fastigheterna är i bra skick och ligger i Stockholm och det är således lätt att hitta hyresgäster. Dvs det är låg risk att jag blir utan hyresintäkter. Jag tar i dagsläget inte ut någon form av ersättning/eget uttag/lön, utan försöker låta hyresintäkterna jobba upp fastigheterna i värde istället, genom förbättringar i form av renoveringar etc.

    När skulle ni säga att det skulle löna sig att lägga fastigheterna i ett bolag? Är det när jag köper ett tredje hus, eller är det när husen går med mycket plus och jag har möjlighet att börja ta ut lön? Jag skulle bli jätteglad för tips. De flesta fastigheter som ligger ute till försäljning ligger i bolag idag.