Att finansiera företaget


Det är få företag som kan startas upp utan någon som helst investering. Det kan krävas allt från inventarier och lokal till inköp av lager. Men att som nyföretagare få lån är inte helt enkelt. Företaget har ingen historia att visa upp gällande kunder och omsättning. Därmed är det inte lätt att få bankerna att bevilja lånet.

Företagslån via bank: Om ett klassiskt företagslån ska sökas gäller det att man har filat på
affärsplanen ordentligt. I detta fall behöver man ”sälja” sin affärsidé och visa upp tydlig budget för att påvisa att inkomsterna verkligen kommer att komma framöver.

Almi: Almi erbjuder fyra olika slags lån. Företagslån som är uppbyggt precis som ett företagslån som tecknas på en bank. Microlån som är tänkt till företag som precis håller på att starta upp eller enbart behöver en mindre summa i lån. Innovationslån som är tänkt till innovationer och utveckling.

Exportfinansieringslån som vänder sig till de företag som säljer till marknader utanför Sverige.Däremot kan lånen på Almi vara relativt dyra. De skriver själv på sin hemsida att de tar ut en ”ränta som ligger över genomsnittlig bankränta”. Orsaken är att de inte ska konkurrera med bankerna utan vara ett komplement till de företag som inte får klassiska banklån. Utöver det kräver Almi en viss säkerhet i företaget genom exempelvis en företagsinteckning samt en personlig borgen på lånet.

Bolån: Det är många småföretagare som använder sig av sitt bolån för att finansiera sitt företag. Orsaken är helt enkelt att räntan är så betydligt mycket lägre än på de andra låneformerna. I detta fall finns det en säkerhet i grunden vilket gör att räntan blir så låg.

Privatlån: För den som driver en Enskild Firma kan ett privatlån vara ett alternativ. Orsaken är att den som driver ett Enskild Firma helt och hållet är personligen ansvarig för detta. Skulle det gå i konkurs blir man själv betalningsskyldig. Därmed kan lånet lika gärna tas på privatpersonen. Då utbudet är mycket stort är det viktigt att man jämför räntor och avgifter – enklast via någon av de svenska låneförmedlare som är finns på lånemarknaden.


Kommentera eller Fråga

Bokföringsprogram

På den här sidan kan du lära dig mer om bokföring och hur du driver den administrativa biten av ett företag. Vi kommer också att lägga upp en hel del information och tips om olika bokföringsprogram och hur du sköter den dagliga verksamheten med hjälp av dessa. För närvarande bygger vi upp innehållet på sajten för att erbjuda så heltäckande information som möjligt.

Senaste kommentarerna

Kort om bokföringsprogram24.se

Den här webbplatsen samlar information och fakta om olika bokföringsprogram samt skriver artiklar om företagande, bolagsformer och praktisk bokföring.

Navigering på sidan